18.5 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021

Ieri am depăşit incidenţa de 3 la mie. Iaşul, plasat în scenariul roşu. Ce vi se interzice

Mai multe măsuri restrictive au fost adoptate aseară la Iaşi, odată cu creşterea ratei incidenţei cazurilor de îmbolnăvire în municipiu la 3,27 la mie. După o bâlbâială şi emiterea unor comunicate contradictorii, care i-a pus pe jar pe părinţi şi elevi, trecerea activităţilor şcolare pe scenariul roşu (cursuri exclusiv online) a fost stabilită în final pentru luni. De azi, însă, nu mai este permisă activitatea cu publicul în interiorul localurilor, decât pentru comercializarea produselor „la pachet”. Alte prevederi intrate deja în vigoare, la finalul textului.

Dublarea numărului de cazuri de îmbolnăvire de Covid-9, ieri faţă de ziua de marţi, a băgat în şedinţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu atât mai mult cu cât rata incidenţei pe municipiul Iaşi ajunsese la limita de unde începe scenariul roşu. Cele mai multe dintre măsurile adoptate aseară vor intra astăzi în vigoare. Singura excepţie este activitatea şcolară, care va fi suspendată pe raza municipiului Iaşi de luni, 9 noiembrie, până pe 22 noiembrie inclusiv. Este vorba de activităţile didactice care presupun prezenţa „faţă în faţă” din toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi private de pe raza municipiului reşedinţă. Toate vor trece la scenariul 3, respectiv la activităţi/lecţii online, precizează hotărârea adoptată aseară de CJSU. „Şcolile din celelalte unităţi administrative, la nivelul judeţului Iaşi, funcţionează după scenariile aprobate anterior”, precizează un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Comunicarea hotărârii către instituţiile de învăţământ trebuia să fie făcută de Inspectoratul Şcolar. Ceea ce s-a şi întâmplat, doar că decizia a ajuns la directorii şcolilor, apoi la profesori, apoi la părinţi, înainte de adoptarea ei, care a fost în final diferită de varianta „draft”. Ulterior, la câteva minute după ce au primit comunicarea greşită, profesorii şi părinţii au primit-o şi pe cea corectă.

Printre măsurile restrictive care se aplică începând de azi, se numără cele care interzic organizarea de spectacolele şi concerte organizate atât în teatre şi cinematografe, cât şi afară, publice sau private. Nu este permisă activitatea cu publicul în interiorul cofetăriilor, cafenelelor, restaurantelor, barurilor etc. decât pentru comercializarea producelor „la pachet”. Cele din interiorul hotelurilor sunt deschise exclusiv pentru clienţii cazaţi acolo. Şi activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc din municipiu este interzisă. „Regimul contravenţional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020”, precizează hotărârea.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primele efecte ale restricțiilor: Centrele de vaccinare se aglomerează de la o zi la alta, după ce săptămâna trecută bătea vântul prin cabinete

Centrele de vaccinare se aglomerează de la zi la zi tot mai mult. Oamenii vor să dobândească...

Proiect: Amenzile de circulație să fieProiect: Amenzile de circulație să fie date în urma monitorizării video a drumurilor publice date în urma monitorizării...

Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor...

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI