9.4 C
Paşcani
joi, octombrie 21, 2021
Array

Greva din Sănătate se suspendă. Cum i-au convins guvernanţii pe medici să renunţe la proteste

Guvernul a aprobat, miercuri, deblocarea a peste 1.000 de locuri de muncă în spitale, dar şi alocarea din fondul de rezervă a 200 de milioane de lei pentru spitale. Astfel, reprezentanţii Sindicatului Sanitas au decis să suspende greva generală programată pentru mâine, 28 noiembrie.

UPDATE Majoritatea solicitărilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost acceptate, printre care şi deblocarea posturilor, rămânând în discuţie creşterea eşalonată a bugetului, astfel încât în 2016 să ajungă la 6% din PIB, a declarat miercuri preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. Drept urmare, sindicatele au decis să amâne greva generală programată să înceapă mâine. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a precizat că este vorba despre o creştere a bugetului Sănătăţii la rectificarea din 2014, ca să ajungă la 5% din PIB, în condiţiile în care deocamdată bugetul este de 4,3%, apoi la 5,5% în 2015 şi la 6% în 2016. UPDATE Tot miercuri, Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare în care merg la spital. Concret, Executivul a aprobat o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu. UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat că va aloca din fondul de rezervă al Guvernului 200 de milioane de lei pentru buna funcţionare a spitalelor în anul 2013. La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că banii vor merge către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, astfel încât să fie suplimentate contractele încheiate de consiliile judeţene cu spitalele şi să nu mai existe arierate. Mai mult, 1.124 posturi din sistemul de sănătate, în principal pentru medici din toate specializările, dar şi pentru asistente şi moaşe, vor fi deblocate prin scoaterea la concurs a acestora, a completat miercuri ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după şedinţa de guvern. Ministrul a arătat că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar şi a dat ca exemplu secţia de chirurgie cardiacă deschisă la spitalul Marie Curie din Capitală, care nu poate funcţiona din cauza lipsei de personal.

Citeste mai mult: adev.ro/mwx6cv

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI