15.1 C
Paşcani
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Ger cumplit! Masurile pentru siguranta cetatenilor la Pascani, Targu-Frumos si Hirlau

Iarna isi arata adevarata fata in aceste zile cand judetul Iasi este sub cod portocaliu de ger pana joi, 1 martie. Autoritatile locale si judetene au convocat comitetele pentru situatii de urgenta si au stabilit masurile ce vor fi luate in aceasta perioada. Politia Locala Pascani va patrula pentru gasirea persoanelor aflate in dificultate, primariile vor asigura permanenta si vor monitoriza varstnicii, gravidele si bolnavii dializati. Si conducatorii auto sunt rugati sa circule cu prudenta in aceasta perioada.

Avertizarea meteorologica de cod portocaliu de ger in judetul Iasi, in perioada 26 februarie – 1 martie, a pus in alerta autoritatile locale si judetene. La Pascani, alesii primariei au activat ieri Comitetul pentru Situatii de Urgenta si au dat dispozitie ca patrule de la Politia Locala sa circule permanent prin oras si sa gaseasca persoanele fara adapost. Dupa ce vor fi identificate, vor fi duse la Compartimentul de Primiri Urgente din Pascani pentru ingrijiri medicale.

Si Prefectura Iasi a convocat ieri intr-o sedinta Comitetul pentru Situatii de Urgenta. S-au luat masuri ca, la nivelul fiecarei comunitati sa fie identificati batranii, oamenii strazii, gravidele si bolnavii dializati. Ei vor fi monitorizati, si dupa caz, se vor lua masurile care se impun. “Pe perioada codului portocaliu se va asigura permanența la fiecare primărie din județ, reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență urmând să facă verificări prin sondaj. Am dispus și ca persoanele care fac dializă, dar și femeile însărcinate, să fie monitorizate atent și, dacă va fi cazul, să fie aduse din timp la unitățile medicale. În ceea ce privește intervențiile pe drumurile locale, județene și naționale, am primit asigurări că există stocuri suficiente de material antiderapant și că se lucrează constant pentru îndepărtarea zăpezii. Am luat în discuție astăzi și eventuale probleme legate de alimentarea cu gaz și energie electrică. Se fac demersuri pentru a se asigura o presiune și o cantitate suficiente de gaz pentru a evita orice fel de probleme“, a precizat prefectul judetului, Marian Serbescu, pe retelele de socializare.

Deocamdata, la nivelul Pascaniului situatia este sub control. O batrana fara familie, care dormea pe strazi, a fost dusa la caminul de la Mircesti, iar celelalte persoane defavorizate aflate in evidenta Primariei au primit lemne si tot ce este necesar sa treaca de perioada critica. Si utilajele de deszapezire intervin prompt pentru mentinerea drumurilor in stare buna.

De asemenea, si in orasele Targu-Frumos si Hirlau au fost activate comandamentele pentru situatii de urgenta din aceasta dimineata. Autoritatile locale au pregatit locatii unde sa poata gazdui persoanele aflate in dificultate, care vor primi ceai cald si mancare.

In ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice, pompierii recomanda tuturor cetatenilor sa isi verifice masinile atunci cand pleaca la drum:

  • se va verifica bateria şi sistemul de pornire al autoturismului;
  • se va verifica sistemul de încălzire şi dezgheţare precum şi ştergătoarele de parbriz;
  • se va verifica funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie;
  • se vor dota cu lanţuri antiderapante şi unelte de îndepărtare a zăpezii.

În cazul în care autoturismele rămân blocate, în trafic, în afara localităţii, datorită viscolului, pompierii ieşeni recomandă următoarele măsuri:

  • se va opri autoturismul pe partea dreaptă a drumului;
  • se vor porni luminile de avarie şi se va prinde o bucată de material textil de antena radio ori la geam;
  • se va anunţa evenimentul la 112;
  • se va rămâne în autoturism până la sosirea forţelor de intervenţie;
  • se va porni motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, se va deschide uşor geamul pentru ventilaţie. Se va curăţa periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
  • se va aprinde lumina în interiorul maşinii pe timp de noapte, pentru ca echipajele de salvare să o poată localiza mai uşor.

Soferii se pot informa de starea drumurilor judetene sau nationale la numerele de telefon 0232.255.961 (Directia Judeţena de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi) sau 021.9360, 021.264.33.33,  021.264.33.34 ( Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii rutiere), se arata intr-un comunicat de presa trimis de ISU Iasi.

Mentionam ca in ceea ce priveste mersul trenurilor, Constantin Axinia, directorul CFR Călători Iaşi, a declarat la un post de radio local că trenurile Paşcani-Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ-Paşcani au fost anulate astazi din cauza temperaturilor foarte scăzute şi a lipsei de pasageri pe aceste rute.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Două transformatoare pentru energie electrică ar urma să fie puse în cartierul Aerodrom

Vesti bune pentru cetatenii din cartierul Aerodrom, care nu au retea de iluminat in zona unde si-au...

Căsuțele pentru Târgul de Crăciun au ajuns la Pașcani. Manifestarea a fost aprobată de Consiliul Local

Primaria Pascani se pregateste sa amenajeze Targul de Craciun, prima editie, pe esplanada municipiului. In aceste zile...

Programul centrului de vaccinare se modifică de săptămâna viitoare. De luni până duminică, între orele 8-20

Programul centrului de vaccinare se modifica, din nou, dupa ce Primaria Pascani a anuntat ca a angajat...

Cine vor fi directorii de la Școala Gimnazială Specială Pașcani și Gâștești, de anul viitor

Etapa de interviu in cadrul concursului pentru directori s-a finalizat in alte doua scoli din Pascani si...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI