8.9 C
Paşcani
miercuri, septembrie 22, 2021

Excursie în Bucovina cu Asociația Lumină și Dar

 

Comunicat:În Perioada 7- 8 August 2018 Asociația Lumină și Dar din Pașcani a organizat o excursie de 2 zile în ținutul Bucovinei pentru cei 25 de copii beneficiari ai asociației. La această excursie au luat parte de asemenea 10 voluntari din cadrul asociației fiind astfel răsplătiți pentru sprijinul educațional oferit beneficiarilor asociației în anul școlar 2017- 2018. Alături de noi a fost și Președintele Asociației Lumină și Dar, Pr. Dumitru Cristea, dar și Gândac Ionuț Daniel, instructor educator al beneficiarilor și Vicepreședinte al Asociației.
Excursia a fost un succes garantat ! Tinerii au făcut cunoștință cu spațiul prietenos al Bucovinei și cu mănăstirile frumoase ca niște bijuterii de artă, unele din ele fiind deja în patrimoniul UNESCO. Dintre mănăstirile vizitate amintim: Măn. Cămârzani, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Putna, Sihăstria Putnei, Sucevița, Moldovița și Voroneț.
Ospitalitatea spațiului mănăstiresc este recunoscută încă din cele mai vechi timpuri de toate popoarele care ne-au traversat sau cotropit. Am avut ocazia să ne închinăm la mormântul Sf. Ștefan Cel Mare și cu toții ne-am simțit acasă atunci când am îngenucheat în fața marelui domn. Vizitând muzeul Măn. Putna am aflat lucruri interesante precum că Ștefan cel Mare a construit zeci de biserici și mănăstiri care dăinuie până astăzi, căci temelia lor a fost și este iubirea față de Dumnezeu. Am avut ocazia să cunoaștem chilia Sf. Daniil Sihastru, duhovnicul de renume al Sf. Ștefan cel Mare care ne-a impresionat profund. Se spune că Ștefan cel Mare venise pentru sfat la Sf. Daniil Sihastru, iar acesta i-a răspuns următoarele: ”Oi fi tu domn al Moldovei, dar eu mă rog la Împăratul împăraților acum. Așa că ai răbdare!”
Și noi am avut răbdare să vedem toate frumusețile naturii și ale mănăstirilor, dar cea mai impresionantă a fost întâlnirea noastră cu Sf. Natan de la Sihăstria Putnei, sfânt român din zona Pașcanilor (mai exact de pe colina Brăteștiului), așa cum ne-a informat Pr. Dumitru Cristea, parohul Bisericii Sf. Gheorghe, care și-a exprimat dorința de a fi aduse cu binecuvântare cândva și la Catedrala ”Pogorârea Sf. Duh” din Pașcani, care acum e în construcție, o bucățică din moaștele sale.
Copiii și tinerii voluntari s-au jucat împreună, au împărțit impresii în timpul și după excursie, iar îmbrățișările de la final spun că la prietenia noastră am adăugat încă o piatra de temelie importantă. Cea care ne-a asigurat o parte din excursie este doamna Doina Cepalis, sponsorul principal al asociației și căreia îi mulțumim pe această cale. De asemenea mulțumim și Pr. Cristea Dumitru pentru cele împărtășite în excursie și tuturor voluntarilor asociației pentru răspunsul pozitiv de a ne însoți în excursie.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Un nou proiect pentru Școala Gimnazială Specială Pașcani

C.P. Specialii de Pașcani lansează proiectul „Împreună în școala viitorului”. Derulat de Asociația Go Care România în...

PSD impune în Parlament termene clare pentru Autostrada Unirii

În sfârșit, niciun ministru al Transporturilor și nimeni care este direct implicat în construcția și dezvoltarea infrastructurii...

ANUNŢ CONCURS, PRIMARIA CRISTESTI

Primăria comunei Cristeşti, judeţul Iaşi, cu sediul în Cristeşti, judeţul Iaşi, Str. Principală, organizează examen de promovare...

Întreruperi de apă la Deleni

În scopul igienizării rezervoarelor de apă potabilă din localitatea Poiana Deleni din comuna Deleni, de 300 mc...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI