14.7 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021

Era să-și ucidă fătul în timpul nașterii acasă cu „dula“. S-a ales cu plângere penală

Fenomenul naşterii naturale acasă, însoţită doar de o femeie pentru suport psihologic, nu medical, aşa-numita „dulă“, ia în ultima vreme amploare şi în România, fiind mai răspândit în Occident. Doar că acolo dula are şi pregătire de moaşă. Șefii Maternităţii „Cuza Vodă“ au anunţat că vor face plângere penală în acest caz, pentru tentativă de omor.

O gravidă şi copilul ei nou-născut au fost la un pas de moarte după ce mama a decis să nască acasă, asistată de o „dulă“. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul, „dula“este o persoană care asistă mamele care doresc să nască la domiciliu. Curentul care a început să devină po­pular şi în  România, provine din Occident, unde multe dintre mame nasc acasă asistate de „dule“. Diferenţa este că, în Occident, dulele sunt de fapt persoane cu studii şi experienţă de moaşe, şi ştiu în ce situaţii gravida poate naşte la domici­liu sau nu. În schimb, în România „dulele“ la care apelează viitoarele mămici nu au astfel de pregătire.

Astfel se explică ceea ce s-a întâmplat la Iaşi: deşi gravida avea uter cicatricial de la o naştere din urmă cu un an şi jumătate, „dula de România“ a acceptat să o asiste la domiciliu la aducerea pe lume a celui de-al doilea copil. Naş­tere naturală la domiciliu s-a complicat, însă, mama ajungând în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă“.

„A avut un mare noroc că am reuşit să le salvăm viaţa. Este imens riscul la care s-a expus această mamă, cât şi riscul la care şi-a expus copilul. Naşterile la femei cu uter cicatricial sunt grevate de risc foarte mare, cu complicaţii care pot apărea oricând şi care pot fi dificil de controlat, mai ales dacă nu există o echipă de medici cu experienţă în astfel de cazuri. Femeia aceasta cât şi copilul ei au fost la un pas de moarte, şi intenţionăm să depunem plângere penală pentru ca autorită­ţile să cerceteze cazul“, a declarat  prof. dr. Mir­cea Onofriescu.

Un curent in vogă

Curentul „naştere naturală, la domiciliu“ începe să aibă adepte şi în România de mai mult timp. Din păcate, lucrurile nu se desfăşoară însă ca în Occident, unde mamele care doresc să nască la domiciliu sunt asistate de o persoană calificată ca moaşă, cu experienţă, şi care poate discerne atunci când este posibilă naşterea acasă sau trebuie ca mama să meargă imediat la spital. În România, se pare că au preluat doar denumirea, medicii obstetricieni atenţionând că „dulele“ de România nu au calificarea necesară pentru a asista o naştere la domiciliu.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

DE LA ACELAȘI AUTOR

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. Posesorii RCA, protejați de lege

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din...

Cele mai bizare teorii despre univers: De la Marele Poc la universul holografic. Ar putea fi tot ce știm despre gravitație greșit?

De ce este universul așa cum îl vedem? Oamenii de știință au explorat de-a lungul anilor numeroase...

Cum arăta de fapt Iisus? Cercetătorii au realizat o reconstituire

Iisus este înfățișat în icoane și picturi celebre ca un bărbat cu ten foarte deschis la culoare...

Vaccinarea antigripală începe mai devreme. Cum facem diferența între gripă și Covid-19

Vaccinarea antigripală va începe mai devreme în acest an, anunță autoritățile. Ministerul Sănătății a comandat două milioane de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI