Elevii solicită paza gratuită în unitățile de învățământ

Unica structură ce reprezintă interesele elevilor din județul Iași trage un semnal de alarmă asupra modului în care, în majoritatea cazurilor, se efectueaza paza în școli. Vorbim aici de agentul de pază ce se află la intrarea în unitățile de învățământ pe parcursul orelor de curs și care din motive obiective, conform studiului realizat de Consiliul Județean al Elevilor Iași, în 70% din liceele din județul Iași este plătit de către elevi sau de părinții acestora, prin intermediul Asociațiilor de Părinți.

Suma diferă de la liceu la liceu, însă vorbim de o medie de 35 de lei pe semestru, într-o țară în care, conform Legii Educației și Constituției României, învățământul este gratuit. Datorită faptului că educația a fost subfinanțată, am ajuns acum la astfel de soluții care în final îngrădesc accesul la educației.

În acest sens, în cursul zilei de 7.07.2017 am trimis către primăria Municipiului Iași, a Municipiului Pașcani și a orașelor Târgu-Frumos și Hârlău o adresă prin care le comunicăm acest aspect primarilor, propunând o întâlnire cu reprezentanții elevilor și aceștia. În cadrul acestor întâlniri dorim să căutăm soluții concrete pentru actualele probleme din școlile din județul Iași, mai ales pentru plata pazei suplimentare în școli din bugetele locale, nu din cotizații ale elevilor sau ale părinților acestora.

Cu acest demers nu ne dorim să căutăm un vinovat, cu atât mai mult să dăm vina pe directori. Vrem o finanțare a educației ieșene corespunzătoare, care să poată acoperi toate costurile, începând de la grădinițe și până la licee. Plata pazei suplimentare este un subiect controversat, care are nevoie însă de o rezolvare cât mai rapidă. Trebuie să găsim soluții împreună cu primăriile din județ pentru a aloca sumele necesare fiecărei instituții, ca orice altfel de cotizații de la elevi sau părinții acestora să dispară. Vrem să fim în siguranță în școli, iar primăriile prin atribuțiile lor, trebuie să ne asigure acest lucru. Sperăm să găsim înțelegere din partea decindenților educaționali, întrucât o astfel de măsură va reduce abandonul școlar și va contribui la creșterea condițiilor din școlile ieșene.” – Iustin Jalaboi, președintele CJE Iași.

Slider
loading...