1.1 C
Paşcani
luni, ianuarie 17, 2022

Din grânarul Europei, am ajuns patria pâinii congelate. Am importat din Polonia pâine de peste 2,3 milioane de euro pe an

Am fost cândva grânarul Europei, am ajuns patria pâinii congelate de import. Deşi producem grâu suficient să hrănim toată populaţia, cumpărăm masiv pâine congelată din Bulgaria, Ungaria, sau Germania.

Mirosul de pâine caldă ar putea să devină amintire. Brutăriile încep să piardă teren în faţa supermarketurilor. Doar anul trecut, ţara noastră a importat din Polonia pâine de peste 2,3 milioane de euro.

Aurel Popescu – preşedinte Rompan: “Vine congelată, în supermarketuri se coace repede şi se dă caldă clientului”.

În ultimul deceniu, importul de pâine a crescut de opt ori. Cine ştie cum se face pâinea în brutărie, spune că nu ar da niciodată franzela proaspătă românească pe o pâine congelată, care a călătorit poate chiar mii de kilometri până să ajungă pe raft.

Mariana – brutărie: “Eu nu am cumpărat niciodată pâine de la supermarket… Diferenţa e că de aici o iau proaspătă”.

Nutritiv, nicio diferenţă

Din punct de vedere nutritiv, diferenţele între pâinea congelată şi cea proaspătă nu ar fi prea mari.

Şerban Damian – nustriţionist: “Pâinea înseamnă făină, apă, drojdie, sare. Dacă vrei să reziste mai mult, e posibil să se adauge o serie de aditivi”.

Pâinea noastră e mai ieftină decât cea de import. În jur de 4 lei costă un kilogram de pâine românească, în timp ce un kilogram de pâine de la străini ajunge la 4 euro. Din cauza secetei, şi pâinea de la noi s-a scumpit în ultimul an. Franzela de 300 de grame de…1 leu a ajuns acum să coste 1 leu şi 80 de bani.

Vladimir Alexandrescu – purtător de cuvânt INS: “România nu are cele mai avantajoase condiţii de prelucrare a grâului. De aici şi interesul de a exporta grâu şi de a importa produse care rezultă din procesarea grâului”.

România importă pâine din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Franţa, Belgia şi Germania.

Sursa Observator

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cheesecake cu ciocolată: reţetă fără coacere

Potrivit antropologilor, primele prăjituri cu cremă de brânză proveneau...

Horoscop săptămânal 17-23 ianuarie 2022: Scorpionii au nevoie de un ritm de viață mai calm

Horoscopul săptămânal pentru 17-23 ianuarie 2022 îți spune dacă vei...

Minivacanţă de trei zile pentru angajații români, în această lună

Românii vor avea parte de o nouă minivacanţă de...