15.2 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Din ce în ce mai multe divorțuri

Din ce în ce mai multe divorțuri

Căsătoriți recent sau de zeci de ani, multe cupluri ajung să se despartă în fața judecătorului sau dacă ajung la un comun acord, la avocat. De suferit se pare că au copiii care sunt împărțiți între mama și tata. Numai de la începutul acestui an în județul Iași s-au înregistrat peste o sută de cazuri, în instanță. Psihologii pun aceste separări pe seama violenței, viciilor, infidelității și chiar necunoașterea suficientă a partenerului.

Din diferite motive multe cupluri ajung să se despartă, în ultimii ani, conform datelor de la Institutul Național de Statistică. Această situație este și în județul Iași, unde perechile se separă chiar dacă au un an de căsătorie sau o viață. De exemplu, pe site-ul Judecătoriei Pașcani în ultimele zile sunt zeci de cazuri de la divorț prin acord, fără sau cu minori , împărțire de bunuri sau de tutelă. – vezi știrile INFOBIT.

Psihologii spun că motivele ce duc la ruptură sunt sărăcia, violența de orice tip, separarea părților atunci când unul pleacă la muncă în străinătate, necunoșterea suficientă a partenerului la momentul căsătoriei, bolile, părerile celor din jur și chiar implicarea în relația de cuplu a socrilor.

Dumitru Cristea este unul din preoții din Municipiul Pașcani care oficiază cele mai multe căsătorii religioase si spune că între cei doi trebuie să existe iubire. Parohul a menționat și o parte din cauzele care duc la divorț și aici este adulterul, lispa de rugăciune și spovedanie și chiar căsătoriile din interes. “Căsătoria trebuie privită ca o jertfă, ca o cruce asumată și nu ca o cruce egoistă. În clipa în care ai decis să faci acest pas, trăiești lângă omul dar și pentru omul de lângă tine. În clipa în care ai luat binecuvântarea lui Dumnezeu aproape că nu mai trăim pentru noi ci pentru copilul de lângă noi. Am văzut cândva un lucru care m-a uimit –divorțul este ca o prăpastie. Pe un mal soțul, pe un altul soția, iar copii în fundul prăpăstiei care strigă– Pe mine cui mă lăsați?” Parohul spune că în urma rupturii dintre adulți, de suferit au copiii. Ei trec prin taumă, lipsă de dragoste, de apărare, expunere la patimi și însingurare.

Cele menționate mai sus se pot vedea și în situația copiilor la școală. Claudiu Timofte este unul din inițiatorii programului „Școala părinților” ce se desfășoară la Colegiul CF Unirea Pașcani. Aici vede cu adevărat situația în care sunt elevii și alături de echipă încearcă să implice părinții în activități cu școala. Grija părintească este bunăvoința de a fi prezent atunci când copiii au nevoie de ei.

Divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea unuia dintre soti sau atunci cand continuarea casatoriei nu mai este posibila, toate aceste situatii fiind reglementate de noul Cod civil. In plus, legislatia autohtona prevede ca sotii au de ales intre mai multe variante atunci cand decid sa se desparta: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de judecata, precum si divortul la mediator.

Concluziile unui studiu realizat de Universitatea din Washington relevă faptul că există două perioade ale anului în care rata divorțurilor este mai mare decât în restul celorlalte luni. Este vorba despre lunile martie și august, atunci când cererile de divorț la nivel mondial ating vârful.

Alte articole