0.8 C
Paşcani
vineri, ianuarie 21, 2022

Deputat Vasile Toma: “PSD a reușit să determine Guvernul să țină școlile deschise și să organizeze testarea periodică non-invazivă a elevilor”


C.P. De la începutul pandemiei și până acum, copiii au fost cea mai afectată și mai desconsiderată categorie socială de către un Guvern care a ales întotdeauna soluțiile cele mai comode pentru el și cele mai dăunătoare pentru populație.

De mai bine de un an, în permanență, le-am atras atenția guvernanților că dreptul la învățătură, garantat de Constituție prin articolul 32, nu este și nu trebuie niciodată interpretat după bunul plac al celor care, deși datori să ia măsuri conforme interesului superior al copilului, au impus întotdeauna varianta cea mai facilă intereselor lor. Chiar dacă aceasta a însemnat contrazicerea oricăror dovezi oferite de experți și, mai ales, consecințe majore la adresa echilibrului mental și emoțional al copiilor.

După luni întregi de luptă împotriva închiderii școlilor și de argumente continue pe care le-am oferit Guvernului împreună cu toți colegii mei social-democrați, Guvernul înțelege o evidență clară de la bun început: Școlile trebuie să rămână deschise în condiții de siguranță atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice!

Alături de români, social-democrația românească a reușit să determine Guvernul să accepte propunerea noastră de a renunța la închiderea unităților de învățământ în funcție de rata de incidență și de a asigura, în schimb, testarea periodică a elevilor pentru a preveni apariția focarelor COVID-19.

Așa cum colegul meu, domnul dr. Alexandru Rafila, a arătat la audierea conducerii DSP București în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaților, pragul de incidență de 6 la mie pentru închiderea școlilor este doar o convenție arbitrară, care nu poate justifica închiderea școlilor în care nu există niciun caz de COVID-19!

Solicit Guvernului să-și îndeplinească, măcar acum, obligația de a implementa de urgență testarea periodică în școli, inclusiv prin utilizarea testelor COVID-19 non-invazive, care, chiar dacă nu sunt încă omologate la nivelul Uniunii Europene, sunt folosite pe scară largă de multe state membre pentru testarea frecventă a elevilor.

Ați avut tot timpul din lume să pregătiți aceste măsuri în timpul vacanței de vară. Nu mai puteți invoca nicio scuză! Nu mai puteți da vina pe imprevizibil. Nu mai puteți să vă jucați cu viitorul copiilor României doar pentru că, pur și simplu, închiderea școlilor vă este mai comodă.

 

Deputat de Iași,
Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților,
Vasile Toma

DE LA ACELAȘI AUTOR

100 de porții de fasole cu cârnați gratuite, la Mon Jardin, de Ziua Unirii 

Invitație pentru pofticioși! Deoarece Ziua Unirii este un prilej de...

Case gratis sau 5.000 de euro, pentru cei care se mută într-un sat din Italia. Condiţia pentru a primi banii

Roseto Valfortore, un "sat fantomă" din sudul Italiei, pune...

Bugetul orașului Târgu Frumos, în dezbatere publică DOC

A fost publicat proiectul de buget și lista de...

ANM: Vreme se răcește!

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi...