Societatea păşcăneană de salubritate moare pe zi ce trece, dar nu se predă. Legislativul local a aprobat astăzi o nouă majorare de capital pentru că unitatea să îşi poată achita facturile restante. Este vorba despre 250.000 de lei suma care va intra în conturile CLP Ecosalubritatea SA, din bugetul local. Din acesti bani va fi acoperita  taxa de mediu impusă de Guvernul României, la sfârşitul anului trecut, si o parte din facturile restante la depozitare.

Măsură a fost luată ca urmare a respingerii proiectului privind majorarea preţului la salubritate. Din lipsă de lichidităţi societatea a acumulat datorii şi penalităţi usturătoare. În consecinţă aceste costuri nu vor fi suportate direct de păşcănenii care beneficiază de acest serviciu ci indirect de toţi contribuabilii, din taxe şi impozite.

Proiectul a fost aprobat doar de consilierii PSI. Cei din opoziţie au votat împotriva dar au anunţat că sunt dispuşi să aprobe majorarea capitalului social dacă directorul şi membrii Consiliului de Administratie îşi dau demisia.

Liberalii au motivat că actuala conducere de la salubritate nu a luat măsurile necesare pentru redresarea economică a societăţii, pentru că nu se pricep sau din rea credinţă. Asta după ce anul trecut au înfiinţat o comisie de control cu scopul de a identifica problemele şi de a veni cu soluţii în acest sens. Şeful acestei comisii, Claudiu Bodoasca, spune că societatea ar trebui să reducă cheltuielile, colectarea să fie făcută selectiv iar actualii manageri să plece acasă.
În glumă sau în serios consilierii PSD au admis reclamaţiile formulate de liberali şi l-au propus pe Claudiu Bodoasca în funcţia de director al societăţii de salubritate, dar acesta a refuzat.
În replică directorul societăţii susţine că toate cheltuielile au fost reduse la maxim iar implementarea sistemului de colectarea selectivă se poate face în timp şi cu investiţii care trebuie susţinute şi aprobate tot de Consiliul Local. Eduard Dumea a spus că nu are de gând să demisioneze şi că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate iar legislativul local are posibilitatea să îl demită dacă sunt motive întemeiate. Mai mult o altă conducere ar putea fi numită în câteva luni de zile.

Liberalii admit că schimbarea conducerii societăţii nu garantează rezolvarea problemelor de la salubritate. Liderul de grup a precizat într-o conferinţă de presă ca măsură este necesară având în vedere că actualii directori nu au gasit alte soluţii financiare decât cea de majorare a preţului sau a capitalului social.

Problema ar urma să fie tranşata politic, cel mai probabil. Primarul Dumitru Pantazi a lăsat să se înţeleagă că se poate negocia pe tema demisiilor directorilor de la salubritate, susţinuţi politic de PSD. În şedinţa s-a propus chiar şi o pauză de consultări pe acesta tema dar s-a trecut direct la vot. Este foarte posibil ca o astfel de decizie să fie luată odată cu prezentarea raportului de activitate al managerilor, luna viitoare.

Slider
loading...