6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Cum se manifestă deshidratarea și ce riscuri presupune

Deshidratarea se manifestă cu amețeli, dureri de cap, scăderea tensiunii arteriale. Crește riscul de calculi renali, apar crampele musculare și constipația.

Necesarul de apă diferă de la un individ la altul și variază în funcție de sex, vârstă, sezon și activitate fizică. În medie, recomandăm 1,5-2 litri apă/zi pentru un adult. Temperatura crescută și efortul fizic intens accelerează transpirația și impun o hidratare suplimentară. La fel și în cazul gravidele și al femeilor care alăptează.

Beți apă de-a lungul zilei, chiar dacă nu vă este sete. Indiferent că este de la robinet sau îmbuteliată, plată sau minerală, important este să consumați 4-6 pahare de apă zilnic.

Lichidele de tip ceai sau cafea reprezintă și ele tot apă. Abia de la 3 cafele în sus crește ușor diureza, cantitatea de urină produsă în 24 de ore. Așadar cafeaua cu moderație nu deshidratează!

Laptele este lichidul perfect pentru hidratare și remineralizare, indiferent că este vorba de lapte dulce sau lapte bătut/kefir/iaurt.

Atenție la sucurile naturale și la băuturile răcoritoare, chiar dacă apa este principalul ingredient, conținutul mare de zahăr nu le recomandă ca surse de hidratare. Sucul e desert, nu apă!

Fructele și legumele conțin peste 90% apă, plus multe vitamine și minerale. De aici recomandarea să consumăm zilnic 5 porții de fructe și legume, ideal proaspete și de sezon.

Mâncarea gătită în casă, ciorbele și preparatele cu sos conțin multă apă. Această umplu stomacul cu puține calorii. Supa este un aliment ideal și pentru hidratare, și pentru slăbit. În schimb, produsele ambalate, mezelurile și brânzeturile îngrașă tocmai pentru că sunt deshidratate.

Alcoolul crește deshidratarea. Pentru fiecare pahar de alcool consumat trebuie să bem 2 pahare de apă!

sursa Stirile Pro Tv

Alte articole