Slider

Indiferent dacă vă pregătiţi de musafiri sau petreceţi Paştele în familie, o masă elegant aranjată vă va pune în spiritul sărbătorii şi va adăuga la semnificaţia acestei zile deosebite.

Faţa de masă poate fi decorată cu motive de Paşti, iepuraşi sau ouă colorate pentru familie şi prieteni sau simplă, albă, mai ales dacă masa este una formală. Important este să armonizaţi faţa de masă cu vesela şi tacâmurile.

În dreapta farfuriilor se pun cuţitele (de masă, de peşte, de gustări). În faţa farfuriilor se aşează tacâmurile, care se folosesc pentru servirea desertului: cuţitul va sta cu tăişul spre farfurie şi cu mânerul spre dreapta, apoi furculiţa aşezată cu dinţii în sus şi mânerul spre stânga şi, ceva mai departe, linguriţa cu mânerul spre dreapta. Ordinea poate suferi modificări în funcţie de componenţa desertului.

În privinţa aranjării şerveţelelor nu există reguli stricte, ci vă puteţi pune imaginaţia la încercare pentru a crea un suport inedit pentru tacâmuri cu ajutorul şerveţelelor. Este important ca alegerea acestora să se facă în funcţie de ocazie, de modelul feţei de masă şi de alte accesorii.

Paharele, în ordinea mărimii lor

Tot în faţa farfuriei, după tacâmurile pentru desert se aşează şi paharele, în ordinea mărimii lor (pentru apă minerală, pentru vin roşu, vin alb şi pentru aperitiv), astfel încât ele să fie utilizate de la dreapta spre stânga, în ordinea servirii băuturilor. În stânga farfuriei se aşează furculiţele (de masă, de peşte, pentru gustări). Un lucru important de care trebuie să ţii seama este să nu aduci la masă tacâmuri şi farfurii de care nu va fi deloc nevoie, doar ca să epatezi şi să îţi pui invitaţii în dificultate. Aşa cum poţi da greş decorând masa excesiv, va fi un eşec să pui pe masă un şir lung de tacâmuri, cu unicul scop de a avea inventarul complet. Din loc în loc, se vor aşeza pe masă suportul cu condimente, suportul pentru scobitori, scrumiere, coşuleţe cu pâine, coşuri cu fructe şi vaze scunde cu flori naturale cu cozi scurte. Florile nu trebuie să lipsească din niciun aranjament de masă festiv, dar important este să nu stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.

Continuarea aici 

Slider
loading...