-3.1 C
Paşcani
joi, ianuarie 20, 2022

Cum poţi să ajungi după gratii când tai copaci din pădurea proprie. Cazul unor localnici din Todirești

Un sătean va ajunge la închisoare pentru că a tăiat lemne din propria pădure. Tatăl şi fiul au fost trimişi în judecată abia după 5 ani de la comiterea faptelor. Până să se termine procesul, bătrânul a murit. Fiul a fost condamnat în primă instanţă cu executare, întrucât mai fusese condamnat anterior. Curtea de Apel se va pronunţa asupra cazului în noiembrie.

În 2015, Vasile Bucovanu, pe atunci în vârstă de 81 de ani, şi-a trimis fiul să taie lemne din pădurea pe care o deţinea pe raza comunei Todireşti. Fiul a pus mâna pe topor şi a doborât 8 copaci, de esenţe diferite, echivalentul a 88,6 metri cubi de lemn. Conform legii, chiar şi tăierile din pădurile proprietate privată trebuie supervizate de reprezentanţii Direcţiei Silvice, or cei 8 arbori tăiaţi nu aveau marcajul forestier specific. Dosarul penal a fost început chiar din acel an, iar cei doi şi-au mărturisit fapta imediat, dar rechizitoriul a fost trimis în instanţă abia anul trecut, cu acuzaţia de tăiere ilegală de arbori.

Magistraţii Judecătoriei Paşcani au reţinut ca circumstanţă atentuantă faptul că tăierea a fost făcută de pe terenul proprietate a lui Bucovanu, fapta neprezentând astfel un pericol public. Bătrânul a murit în iunie, fără a mai apuca să vadă sfârşitul procesului. Fiul, Vasile Dorin Bucovanu, a fost condamnat la 10 luni şi 20 de zile de închisoare pentru tăiere ilegală de arbori. La data comiterii faptei, acesta se afla însă în termenul de supraveghere pentru o altă condamnare, la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru că refuzase să-i fie recoltate probe de sânge după ce fusese prins băut la volan. Ca urmare, judecătorii păşcăneni au revocat suspendarea pedepsei şi au dispus aplicarea unei pedepse totale de 1 an, o lună şi 10 zile cu executare.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt privind finalizarea implementarii proiectului „Grant pentru capital de lucru”

SC IRIS GHEŢ TRANS SRL anunta finalizarea implementarii proiectului...

40% din cazurile de cancer sunt datorate stilului de viață. Ce poți schimba pentru a preveni apariția bolii

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările...

Ministrul Finanțelor: România va impozita multinaționalele cu 15% din profit de la 1 ianuarie 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, marți seara, că...

DN 28B (Târgu Frumos – Botoșani), extins cu o bandă pe fiecare sens

Potrivit imaginilor făcute publice de Direcția Regională de Drumuri...