3.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021
Array

Cum a fost resimțit cutremurul în Pașcani. Ce trebuie să faceți în astfel de situații (VEZI VIDEO)

CUTREMUR PASCANICutremurul de duminica dimineata, 6 octombrie a fost simtit si in Pascani. Seismul, cu magnitudinea de aproape 6, a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orei 4.37, si s-a simtit in multe orase din Romania. Conform Institutului National de Fizica a Pamantului, cutremurul a avut loc in Vrancea, la o adancime de 130 kilometri. Camerele de supraveghere amplasate in zona Vale din Municipiu au surprins momentul.

Cutremurul a trezit pascanenii din somn, dupa ce obiectele din case au inceput sa se miste, iar cetatenii s-au gandit la ce este mai rau. Din fericire nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale. De asemenea, cetatenii orasului s-au gandit si si-au amintit despre cutremurul din ’77.

Desi majoritatea oamenilor stiu cum trebuie sa procedeze in caz de cutremur, ii apuca panica si fac gesturi necugetate, in asemenea momente. Tocmai pentru a preveni starile de panica si a trece cu bine peste, oficialii ne recomanda sa ne pastram calmul pentru ca “panica poate produce victime”. Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână. În timpul producerii unui seism este interzisă folosirea scărilor şi a lifturilor, fiind recomandată îndepărtarea de clădiri sau de obiectele grele neasigurate din casă.

In acest moment, in Pascani sunt peste 60 de blocuri construite inainte de 1977, insa nu au fost intocmite expertize in acest sens. Cateva dintre aceste cladiri sunt Pavilioanele, V-urile si A-urile.

Aceeasi situatie este in tot judetul Iasi. De exemplu, la Harlau ,cladirile, trei la numar, construite in perioada 1970-1974, din cauza infiltratiilor de apa, peretii s-au degradata, fiind declarate cu risc seismic blocurile B2, B 3 si Q. Masuri in acest sens vor fi luate maine, 8 octombrie, cand va avea loc o sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta din Harlau, conform celor spuse de edilul orasului, Constantin Cernescu.

ziarulorizont.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

O întrebare cheie pentru o problemă cheie: Vor beneficia România și românii de sumele puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență?!

Peste două zile, Consiliul Afaceri Economice și Financiare va aproba Planul Național de Redresare și Reziliență al...

Întreruperi de apă, miercuri, la Boșteni

C.P. În vederea realizării unor lucrări de modernizare tehnologică a Stației de pompare a apei Hăznășeni, municipiul...

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Acum aflăm cum va fi iarna

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 26 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir. Dacă în tradiția...

Noi reguli pentru slujbele religioase și procesiuni: distanţă de 2 metri între persoane, acces limitat în interior

Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe şi adunări religioase se...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI