8.9 C
Paşcani
miercuri, septembrie 22, 2021

Consilierii anti-investitii blochează afacerile membrilor PSD. Se fac ca nu vad o cladire cu 4 etaje pentru care se solicita cale de acces

O investiţie de peste 3,5 milioane de lei din Paşcani este blocată, de luni de zile, în legislativul păşcănean, de consilierii din opoziţie. Este vorba despre o clădire cu patru etaje, destinată pentru birouri, aflată lângă sediul Parchetului din Paşcani. Lucrările au început în anul 2008 dar au fost întrerupte imediat din cauza crizei economice. Acum investiţia a fost reluată cu scopul de a fi finalizata până la sfârşitul anului 2019. Patronul societăţii Aprodex, Neculai Lupu, a solicitat legislativului local concesionarea unei suprafeţe de teren de 210 mp de teren, aflată în proprietatea privata a municipiului, pentru a amenaja un drum de ieşire spre strada Ştefan cel Mare. Fiind vorba o cale de acces la clădirea care va fi sediul firmei, Primăria Paşcani a propus în şedinţa din luna mai, un proiect de hotărâre privind concesionarea prin negociere directă. La acea vreme consilierii PNL au blocat aprobarea cererii, pe motiv că ar trebui organizată o licitaţie.


Administratia locală s-a conformat şi în şedinţa care a avut loc marţi 26 iunie au propus spre aprobare un proiect de hotărâre pentru concesionarea aceleiaşi suprafeţe de teren, de acesta dată prin licitaţie publica, nu încredinţare directă. Nici acum consilierii liberali nu l-au aprobat pe motiv că municipalitatea a stabilit deja destinaţia terenului şi anume amenajarea unei căi de acces. Ei au solicitat ca terenul să fie concesionat prin încredinţare directă deşi exact acesta variantă a fost criticată şi respinsă, chiar de ei, în şedinţă trecuta.
Mai mult, preşedintele Comisiei de Urbanism a motivat că acolo nu este încă o clădire, pentru care să fie cerută o cale de acces, deşi construcţia are patru etaje si se vede din stradă. Chiar daca nu este finalizata, cladirea este evidenta atat in fapt cat si din avizele si autorizatiile obtinute si din situatiile de lucrari.
Secretara Primăriei a explicat că proiectul de hotărâre este legal şi că municipalitatea este obligată să stabilească destinaţia terenului. Mai mult, în acea zonă, aflată în faţa clădirii care se construieşte, nu poate fi concesionata o fâşie de teren pentru edificarea unei alte construcţii ci doar pentru o cale de acces.
În replică consilierii PSD i-au acuzat pe consilierii din opozitie că blochează investiţiile în Paşcani. Vasile Haldan a atras atenţia că legislativul local trebuie să găsească soluţii, nu să pună piedici oamenilor de afaceri.
Mai mult consilierul PMP Sorin Olariu i-a acuzat pe liberali că votează politic, împotriva unui om de afaceri din PSD.
Liderul opoziţiei a spus că nu va ţine cont de aceste presiuni şi a cerut investitorului să prezinte mai multe informaţii în cadrul Comisiei de Urbanism sau chiar în particular.
De cealaltă parte primarul Dumitru Pantazi l-a acuzat pe Marius Pintilie că deţine ilegal mai multe terenuri din domeniul public său privat al municipiului şi din acest motiv nu ar avea calitatea morală să dea lecţii.
In cadrul unei conferintei de presa, liderul PNL a recunoscut că a deţinut şi deţine fara acte, mai multe suprafeţe de teren ale municipiului, pe care au fost construcţii fără autorizaţie, dar da vina tot pe primar. El motivează că edilul municipiului ar fi trebuit să îl atenţioneze şi să aplice măsurile legale dar a refuzat să explice de ce nu a făcut el demersurile necesare pentru reînnoirea contractelor, concesionarea suprafeţelor pe care au fost făcute extinderile şi obţinerea autorizaţiilor de construcţie.

Proiectul ar urma să fie reluat într-o şedinţă următoare. Pentru aprobarea lui sunt necesare 2/3 din cele 19 voturi din Consiliul Local Paşcani, unde sunt 10 consilieri PSD, 1 PMP şi 8 de la PNL. Până în prezent au fost realizate lucrări de peste 1,2 milioane de lei, la clădirea noului sediu al societăţii Aprodex. Unitatea are cca 100 de salariaţi şi contribuie anual la bugetul local şi cele centrale cu peste 4 milioane de lei, taxe şi impozite.
Menţionăm că liberalii nu se afla la prima acţiune împrotiva realizării unor investiţii la Paşcani. Înainte şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016 ei au militat împotriva investiţiilor care urmeaza să fie făcute de operatorul regional de apă şi canalizare, 13 milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea şi înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare din oraş şi suburbii, lucrări care vor începe de anul viitor. De asemenea tot consilierii liberali au votat împotriva construirii unui supermarket în zona Vale, la solicitarea firmei fostului senator PSD Florin Constantinescu.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

Parcul industrial al Pascaniului, deocamdata doar vorbe

Demersurile privind amenajarea unui parc industrial la Pascani bat pasul pe loc de luni de zile. Consiliiul...

Cum explica primarul Pintilie discursul din prima zi de scoala: Am fost invitat, am participat dar nu sunt de acord. In 2015 i-a trimis...

Prezenta autoritatilor locale si judetene doar la doua unitati de invataman din Pascani, la festivitatea de deschidere...

11 milioane lei, imprumut pentru cimitirul mic si Piata Vale. Dediu: „Primarul Câțu”, nici un leu de la Guvern sau UE

Municipiul Pascani se imprumuta de la Trezoreria Statului pentru doua investitii importate. Solicitarea primarului Marius Pintilie a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI