5.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Conferinţă despre Marea Unire, la Tătăruşi

Eveniment cultural la bibliotecă din comună Tătăruşi. Joi 12 iulie de la ora 10.00 va avea loc o conferinţă pe tema „Marii Uniri”. Pasionaţii de istorie sunt invitaţi să îl asculte pe cercetătorul ieşean Liviu Brătescu care va vorbi despre marele om politic Ionel Brătianu şi contribuţia acestuia la înfăptuirea statului român.
Edilul comunei spune că este o onoare că „Ciclul de Conferinţe Centenar” să fie inaugurat în comună Tătăruşi.

Astfel de întâlniri vor mai fi organizate de Bibliotecă Județeană „Gh. Asachi” Iași şi în alte comune din judeţ. Vor mai urma încă noua conferinţe susţinute de personalităţi din mediul academic ieşean. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii.

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Iași, 9 iulie 2018

 

Conferințele Centenarului: „Ionel Brătianu, un artizan al Marii Uniri”

 

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași inaugurează „Ciclul de Conferințe Centenar”, un proiect finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN). Cele zece conferințe vor fi susținute de personalități ale mediului academic ieșean și național și se vor desfășura în bibliotecile comunale din județul Iași, în perioada iulie-decembrie 2018.

 

Prima conferință are titlul „Ionel Brătianu, un artizan al Marii Uniri” și va fi susținută de dr. Liviu Brătescu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române – Filiala Iași, în comuna Tătăruși (jud. Iași), la Centrul cultural „Al. Vasiliu”joi, 12 iulie 2018, începând cu ora 10:30.

 

Perfect conștient de importanța testamentului politic lăsat de tatăl său I. C. Brătianu, Ionel Brătianu a reușit chiar de la începutul carierei sale politice să se distingă prin viziune, pragmatism și nu în ultimul rând prin punerea în aplicare a unor proiecte majore,  unul dintre acestea fiind  Unirea românilor de la 1918. Bun cunoscător al mediului politic internațional, Ionel Brătianu a găsit, mai întâi de toate, un limbaj comun cu diplomații europeni în anii 1914-1916, reușind ca la capătul a doi de ani de negocieri dificile să-i convingă pe aceștia să recunoască dreptul legitim al statului român asupra unor teritorii locuite de români, dar aflate în componența Austro-Ungariei. Înțelegând perfect importanța momentului, Ionel Brătianu adună în jurul său la Iași, în 1917, în  cadrul unei echipe ministeriale care are forma unui guvern de uniune națională, toate forțele politice responsabile și dispuse să adopte reforma electorală şi pe cea agrară, așteptate de întreaga societate românească și care reprezintă un adevărat stimul pentru soldații armatei române.

Recunoașterea Unirii de la 1918 de către Marile Puteri la Paris în 1919-1920 a fost, din nou, ocazie pentru Ionel Brătianu de a demonstra tuturor că pentru el funcția de prim ministru nu este o decorație primită ca răsplată pentru vreun merit anume, ci o responsabilitate și ocazie de a-și servi țara așa cum o făcuse și tatăl său.” (dr. Liviu Brătescu)

 

Alte articole