8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

Comunele din zona Paşcani invitate să cofinanţeze investiţiile de la Spitalul de Urgenţe

Provocare importantă pentru parlamentarii judeţului Iaşi, cu privire la finanţarea unităţilor medicale. Managerul Spitalului de Urgenţă Paşcani susţine că legislaţia în domeniu ar trebui schimbată şi că va face o solicitare în acest sens la Ministerul Sănătăţii.

Doctorul Costică Panzaru crede că o parte din cheltuielile unităţilor medicale zonale ar trebui suportate de comunele de unde provin pacienţii.

De exemplu spitalul din Paşcani asigura servicii medicale pentru municipiu şi comunele din împrejurimi, chiar şi pentru locuitorii din oraşul Târgu Frumos, însă doar administraţia locală contribuie la acoperirea cheltuielilor nu şi cele comunale.

În acest sens în bugetele locale ar trebui cuprinse şi cheltuieli pentru sanatate, până la 2% din veniturile comunelor. Precizările au fost făcute în cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” difuzată de BIT TV.

Anul trecut spitalul păşcănean a tratat 123 000 de pacienţi. Din aceştia peste 70% provin din comunele învecinate. Asta deoarece în aceste zone sunt multe persoane în vârstă care au ramas singure şi sunt deficienţe majore de educaţie privind sănătatea, spune doctoral Costica Panzaru.

Pentru a face faţa numărului tot mai mare de pacienţi conducerea spitalului vrea să extindă Compartimentul de Primiri Urgenţe. Au fost deja pregătite proiectele dar se caută surse de finanţare, cca 4 milioane de Euro. Managerul unitatii a provocat Consiliul Local Paşcani să acopere o parte din cheltuieli de la bugetul local, să investească în viitor. O altă parte din investiţie ar putea fi acoperită chiar de spital, din banii care urmează să fie returnaţi de Ministerul Sănătăţii, pentru o serie de investiţii făcute recent din fonduri propri. Este vorba despre 550 000 Euro. Pentru restul investiţii se caută soluţii: fie de la Ministerul Sănătăţii fie din fonduri europene sau chiar de la bugetele localităţilor arondate spitalului de urgenţe.

Propunerea nu este o noutate pentru primarii din zona Paşcani dar nu a fost concretizata până acum. Unii edili sunt de acord că trebuie să susţină Spitalul de Urgenţe din Paşcani.

În acelaşi context managerul Costică Panzaru a atras atenţia că municipalitatea trebuie să găsească solutii pentru ai determina pe tinerii din municipiu, care au absolvit medicina, să lucreze la spitalul de Urgenţe din Paşcani, nu la alte unităţi din ţară. În momentul de faţă din cei peste 76 de medici ai spitalului doar 5 sunt din municipiu, restul fac naveta, majoritatea din Iaşi.

Menţionăm că bugetul estimat pentru anul în curs al Spitalului de Urgenţe din Paşcani este de 55,6 milioane de lei. Din aceşti bani cca 83% sunt cheltuiţi pentru drepturile salariale restul pentru medicamente, materiale întreţinere şi investiţii. Conform datelor contabile, doar 800 000 lei sunt finanţare de la bugetul local, cca 440 000 lei din venituri proprii iar restul de la bugetul de stat şi din contractele cu Casa de Asigurări.

DE LA ACELAȘI AUTOR

O ora de bezna, pe unele strazi ale Pascaniului

Probleme cu iluminatul public in municipiul Pascani. Odata cu lasarea noptii, mai devreme decat acum cateva luni de zile, o parte din strazile municipiului stau in bezna aproape o ora, in fiecare seara. Situatia a fost sesizata mai ales in suburbiile municipiului dar si pe unele strazi din zona Garii. In cursul zilei de marti, de exemplu, luminile au fost aprinse in jurul orei 20.20, desi afara era intuneric. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta, la ore diferite. //

Legislativul local, a treia sedinta extraordinara din acesta luna. Concursurile de table si scrabble, mai importante decât CA-urile școlilor

Legislativul pascanean se intruneste, din nou, in sedinta extrordinara, a treia din acesta luna. De acesta data dezbaterile vor avea loc online, la cererea primarului, fara nici o justificare, joi 23 septembrie de la ora 09.00 //

Primarii si prefectul, sedinte pentru rezolvarea problemelor de fond funciar. Blocajul de la Pascani, din cauza noului primar si a lipsei de personal

De aproape un an de zile nu a mai fost eliberat nici un titlu de proprietate pentru pascanenii care asteapta sa intre in posesia terenurilor confiscate de comunisti. Dosarele stau in asteptare la Comisia Locala de fond Funciar sau la cea judeteana, pentru clarificarea documentelor sau a procedurilor de punere in posesie. Nu au fost rezolvate nici macar cele cu hotarari judecatoresti definitive si executorii desi autoritatile locale sunt obligate si la pata de daune pentru intarzaiere. Aceleasi probeme sunt si la primariile comunale, de ani de zile, iar edilii au solicitat interventia autoritatilor judetene. Pentru clarificarea lor, prefectul judetului, Marian Grigoras a organizat o serie de intalniri cu primarii din judet, pe 22 septembrie a.c. in sala de sedinte de la Primaria Pascani //

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI