1.8 C
Paşcani
marți, decembrie 7, 2021

Campanii de colectare selectivă în şcoli. Consilierul Avramiuc: Copiii ar trebui încurajaţi să îi fotografieze pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare

În maxim două săptămâni de zile Pascaniul va avea un nou operator de colectare şi selectare a gunoiului menajer. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Consiliului Local, care a avut loc pe 29 august, chiar de către reprezentanţii societatii Girexim Universal SA din Piteşti.
În momentul de faţă se fac ultimele pregătiri tehnice şi de personal la staţia de transfer de la Ruginoasa şi pentru înmatricularea maşinilor iar Consiliul local Paşcani a aprobat noul contract de depozitare a gunoiului cu Salubris SA Iaşi.

Intrarea noului operator în Paşcani, Târgu Frumos, Hârlău şi comunele din împrejurimi aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte modul de depozitare a gunoiului. Deja au fost amplasate containere pentru colectare selectivă pe patru fracţii: plastic/metal , hârtie/carton, sticla şi resturi menajere. Pentru primele două categorii colectarea se va face cel puţin o dată la două săptămâni, pentru sticla o dată la două luni de zile iar pentru gunoiul umed, de câte ori va fi nevoie. Administratiile locale vor plăti doar pentru colectarea gunoiului menajer, în timp ce pentru cel selectat costurile vor fi suportate de asociaţiile de mediu. De asemenea banii obţinuţi din valorificarea deşeurilor vor fi scăzuţi din factura pentru gunoi. Toate acestea pot duce la scăderea taxei de salubritate achitată atât de cetăţeni cât şi de societăţile comerciale.

Cea mai mare problemă este însă lipsa de educaţie. Chiar dacă au fost amplasate containere separate majoritatea cetăţenilor aruncă gunoiul la un loc şi chiar peste cel deja selectat. În astfel de situaţii administratiile locale şi implicit cetăţenii, în loc să câştige, trebuie să achite şi mai mult pentru gunoiul colectat şi depozitat.

Reprezentanţii operatorului au precizat că vor fi demarate campanii de informare mai ales în unităţile de învăţământ deoarece copii sunt cei mai receptivi la noutăţi. De asemenea vor fi împărţite pliante informative cetăţenilor, dar sunt necesare şi măsuri din partea administratiei locale, amenzi şi vigilenţa sporită din partea poliţiştilor locali.

În acelaşi context un consilier local, Vasile Avramiuc de la PSD a propus ca eforturile de informare să fie focusate pe şcoli. Aici ar trebui organizate diferite concursuri tematice iar copii să fie încurajaţi să dea un exemplu celor mai în vârstă, inclusiv prin ai fotografia pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare, a argumentat alesul local.

Şi primarul municipiului Paşcani a subliniat că cetăţenii trebuie să conştientizeze că gunoiul trebuie depozitat selectiv la containere. Totuşi administraţia locala nu a demarat nici o acţiune de informare în acest sens.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI