-3.1 C
Paşcani
joi, ianuarie 20, 2022

Calendar fiscal 2018. Ce declaraţii trebuie depuse şi ce termene de plată avem în acest an

Pe baza datelor din Calendarul Obligaţiilor Fiscale pe anul 2018, publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), MEDIAFAX a selectat principalele termene-limită până la care trebuie declarate veniturile, respectiv plătite taxele şi impozitele în acest an.

 

Declararea şi plata impozitelor din acest an se vor face în zilele obişnuite de 25 ale fiecărei luni, dar există şi termene speciale pentru taxele introduse în ultimii ani.

Iată noile repere ale anului fiscal 2018:

– 26 februarie – ONG-urile şi societăţile agricole trebuie să-şi declare profitul pe 2017 şi să plătească impozitul aferent acestui câştig (în cazul în care nu beneficiază de scutiri).

– 28 februarie – Depunerea Declaraţiei anuale privind impozitul pe reprezentanţe, de către persoanele juridice din străinătate care au deschis o reprezentanţă în România.

– 26 martie – Plătitorii de impozit pe profit trebuie să-şi declare şi să plătească acest impozit pe anul 2017. Tot până în această zi trebuie plătite contribuţiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente trimestrului I.

– 31 martie – Proprietarii care doresc să beneficieze de reduceri – 10% din cuantum – trebuie să-şi plătească până la această dată taxele locale pe clădiri, terenuri şi autovehicule, inclusiv impozitul pe terenul situat sub locuinţă.

– 16 aprilie – noul termen de depunere a Declaraţiei 600 privind veniturile din activităţi independente realizate în anul 2017, în vederea calculării contribuţiilor de asigurări sociale (CAS şi CASS) aferente acestora pe anul 201 – termen decalat de la 31 ianuarie, pe fondul neclarităţilor intervenite după mutarea CAS de la angajator la angajat.
Redăm, în continuare, precizările ANAF în legătură cu depunerea Declaraţiei 600:
„În ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale: Persoanele fizice care nu sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prevederilor art. 150 din Codul fiscal, care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse de venit prevăzute la art. 148 alin. (2) din Codul fiscal, datorează contribuţia de asigurări sociale dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
a) venitul net realizat în anul precedent, stabilit în conformitate cu art. 68 din Codul fiscal, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia;
b) venitul net lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) din Codul fiscal este cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna în care îşi încep activitatea sau nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual potrivit regulilor prevăzute la art. 68 din Codul fiscal;
c) valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal, este cel puţin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit;
d) venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile prevăzute la art. 70 din Codul fiscal, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se stabileşte potrivit prevederilor art. 72 şi 73 din Codul fiscal.
În ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate: Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor art. 154 din Codul fiscal, datorează contribuţia dacă realizează venituri anuale cumulate cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară din una sau mai multe surse de venituri, din următoarele categorii:
a) venituri din activităţi independente;
b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
d) venituri din investiţii;
e) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
f) venituri din alte surse”.

– 2 mai – Instituţiile publice şi ONG-urile trebuie să depună bilanţurile – situaţiile financiare – pe anul 2017.

– 25 mai – Persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, din chirii sau din activităţi agricole trebuie să-şi declare aceste venituri pe 2017 (Formular 221). Tot la această dată trebuie declarată destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual. De asemenea, până la 25 mai societăţile comerciale private sau de stat trebuie să-şi depună bilanţurile – situaţiile financiare – pe anul 2017. Şi persoanele care au realizat în 2017 venituri în străinătate trebuie să şi le declare până la această dată.

– 25 iunie – Trebuie plătite CASS aferente trimestrului II, iar persoanele juridice străine (multinaţionalele) care au reprezentanţe în România trebuie să-şi plătească prima tranşă din impozitele pe aceste reprezentanţe.

– 25 iulie – Persoanele fizice care îşi închiriază locuinţa personală în scop turistic trebuie să plătească o primă rată de 50% din impozitul aferent acestui tip de venit.

– 25 septembrie – Până în această zi trebuie plătite CASS aferente trimestrului III.

– 30 septembrie – Până la această dată, taxele locale pe locuinţe, terenuri şi autovehicule puteau fi plătite fără penalităţi de întârziere (inclusiv cu facilitatea de 10% pentru plata până la 31 martie), dar după 30 septembrie se percep penalităţi de întârziere.

– 25 octombrie – Agricultorii plătesc anticipat 50% din impozitul pe venitul din activităţile agricole (prima rată).

– 26 noiembrie – A doua rată (50%) la impozitul ce trebuie plătit de persoanele fizice care îşi închiriază locuinţa personală în scop turistic.

– 17 decembrie – A doua rată (50%) la impozitul agricol.

– 21 decembrie – Trebuie plătite CASS aferente trimestrului IV, iar persoanele juridice străine (multinaţionalele) care au reprezentanţe în România trebuie să-şi plătească a doua tranşă din impozitele pe aceste reprezentanţe.

 

VEZI AICI CALENDARUL FISCAL ANAF

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt privind finalizarea implementarii proiectului „Grant pentru capital de lucru”

SC IRIS GHEŢ TRANS SRL anunta finalizarea implementarii proiectului...

40% din cazurile de cancer sunt datorate stilului de viață. Ce poți schimba pentru a preveni apariția bolii

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările...

Ministrul Finanțelor: România va impozita multinaționalele cu 15% din profit de la 1 ianuarie 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, marți seara, că...

DN 28B (Târgu Frumos – Botoșani), extins cu o bandă pe fiecare sens

Potrivit imaginilor făcute publice de Direcția Regională de Drumuri...