19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 16, 2024

Blocurile turn ar putea rămâne fără apă, din cauza consilierilor

Păşcănenii care locuiesc la blocurile cu mai mult de patru etaje ar putea avea probleme cu apă, chiar în pragul sărbătorilor. Semnalul de alarmă este tras chiar de operatorul ieşean, din cauza conditiilor tehnice precare ale hidrofoarelor folosite pentru ridicarea presiunii.

Reprezentanţii ApaVital cred că există riscul ca utilizatorii de la blocurile turn să fie afectaţi de lipsa de presiune a apei sau chiar de lipsa acesteia, după ce consilierii din opoziţie au refuzat să aprobe transferarea echipamentelor de la RAGCL operatorului ieşean. Acest risc este confirmat şi de directorul tehnic al regiei locale de termoficare, cea care are în exploatare cele 8 staţii de hidrofoare. Pentru repararea lor ar fi nevoie de cel puţin 80.000 de lei. Conducerea RAGCL susţine că nu poate deconta cheltuielile deoarece nu se justifică în condiţiile în care echipamentele sunt folosite, în mare măsură, pentru ridicarea presiunii apei reci. De cealaltă parte reprezentanţi Apa Vital spun că pentru a face investiţiile necesare, bunurile trebuie să le fie date în exploatare. Mai mult, echipamentele aflate în incinta CT 10 sunt în pericol de a îngheţa după ce centrală termică a fost închisă.

Pentru rezolvarea problemei operatorul judeţean de apă cere consilierilor locali să clarifice situaţia juridică a staţiilor de hidrofoare. În condiţiile în care ele vor fi date spre exploatare societăţii de apă şi canalizare echipamentele vor fi imediat reparate, susţine purtătorul de cuvânt.

Şi conducerea de la RAGCL a solicitat consilierilor locali să ia o decizie, dar proiectul de hotărâre a fost respins de câteva ori până acum pentru că nu a obţinut suficiente voturi.

Menţionăm că în momentul de faţă staţiile de hidrofoare sunt folosite atât de RAGCL pentru pomparea apei calde cât şi de ApaVital pentru ridicarea presiunii la apă rece la blocurile turn.

Echipamentele se afla în exploatarea RAGCL dar branşamentele electrice aparţin operatorului de apă. Iniţial hidrofoarele au fost predate odată cu reţelele operatorului ieşean dar au revenit RAGCL – ului fără să fie cunoscute împrejurările.

Staţiile au fost construite din împrumuturi externe care nu au fost încă rambursate de municipalitate. Din acest motiv se pune în discuţie dacă pentru folosita lor trebuie încasata o redevenţă iar banii să ajungă în conturile Ministerului Finanţelor, garantul rambursării împrumutului.

Iata comunicatul de presa al ApaVital:

Lipsa predării în exploatarea operatorului a instalaţiilor de hidrofor creează probleme de presiune a apei la utilizator

În municipiul Paşcani există un număr de 8 staţii de hidrofor care au ca scop ridicarea presiunii apei la un nivel care să permită o presiune suficientă pentru utilizatorii aflaţi la ultimele niveluri ale blocurilor de locuinţe.

Din motive care nu ţin de societatea noastră, din lista iniţială a bunurilor de retur predată de către UAT Paşcani spre exploatare către SC ApaVital SA nu au făcut parte şi sistemele de ridicare a presiunii apei (hidrofoarele) acestea rămânând a fi administrate de către R.A.G.C.L. Paşcani, care se loveşte de mari probleme privind reparaţia acestora în condiţiile stării precare a instalaţiilor. 

Sistemele tip hidrofor de ridicare a presiunii apei fac parte prin efectul Legii 241/2006  din sistemul de alimentare cu apă a municipiului Paşcani însă, nefiind predate operatorului serviciilor de alimentare cu apă, SC ApaVital SA nu poate asigura exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile acestora, întrucât nu are baza legală necesară, dreptul său de a interveni limitându-se strict la bunurile de retur predate spre exploatare.

Din dorinţa de a corija acest neajuns, pe parcursul anilor 2016 şi 2017 conducerea UAT Paşcani a pus de două ori pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local o propunere de proiect de hotărâre, cu scopul de a face posibilă predarea sistemelor de ridicare a presiunii apei (hidrofoarele) către SC ApaVital SA, care astfel, în calitate de operator al serviciilor de apă, se obliga să asigure exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile necesare, în scopul furnizării apei la presiunea necesară şi pentru locatarii de la etajele superioare din blocurile turn din municipiul Paşcani.

În ambele cazuri aceste proiecte de hotărâre au fost respinse la votul din Consiliul Local Paşcani.

Riscul care rezulta din această stare de fapt este ca utilizatorii menţionaţi să fie afectaţi de lipsa de presiune a apei sau chiar de lipsa acesteia, situaţie neimputabilă societăţii noastre care nu poate interveni din punct de vedere investiţional asupra acestor sisteme.

SC ApaVital SA îşi arată disponibilitatea de a face toate demersurile necesare pentru aducerea hidrofoarelor la parametrii necesari de funcţionare, pentru furnizarea apei în cele mai bune condiţii către toţi utilizatorii săi, după ce situaţia acestor sisteme va fi clarificată la nivelul municipiului Paşcani.

Serviciul de presă al ApaVital

Alte articole