14.7 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021

Biserica „Sfantul Gheorghe” din Hirlau a fost resfintita – VIDEO

Biserica „Sfantul Gheorghe” din Hirlau a fost resfintita

S-a scris inca o pagina de istorie, duminica, 1 iulie 2018, in orasul Hirlau, cand a avut loc resfintirea bisericii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Curtea lacasului de cult a fost plina de oameni de la primele ore ale diminetii, in asteptarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei dar si al I.P.S. Mitrofan, Mitropolit de Lugansk si Alchevsk – Ucraina.

Primirea inaltelor fete bisericesti a fost facuta de localnici imbracati in straie traditionale, care au oferit paine si sare.

Evenimentul religios a continuat cu slujba de resfintire, Sfanta Liturghie si slujba de pomenire a ctitorilor, oficiata de cei doi mitropoliti si un sobor format din peste 25 de preoți și diaconi. Raspunsurile la strana au fost date de corul Basileus al Seminarului Liceal Ortodox Sfântul Vasile din Iași.

A urmat apoi cuvantul de invatatura al IPS Teofan, discurs care a fost ascultat cu mare atentie de credinciosii prezenti.

Un moment deosebit a fost si acordarea Crucii patriarhale parintelui paroh Dumitru Tincu, fiind cea mai mare distinctie pentru clerici.

După încheierea slujbei, toți cei prezenți s-au închinat, trecând prin Sfântul Altar.
Mentionam ca biserica a fost construita de catre Sfantul Voievod Stefan cel Mare in anul 1492, iar sub peretii lacasului de cult se afla temeliile a altor doua constructii. Este inclusa pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015 si este parte a ansamblului Curții domnești, alături de ruinele acesteia.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Concurs pentru postul de manager la Spitalul Sfântul Ioan din Târgu Frumos

Consiliul de Administratie al Spitalului de Boli Cronice Sfantul Ioan din orasul Targu Frumos organizeaza concurs pentru...

Furt dintr-un birou, surprins de o cameră stradală. Pagubă de o mie de lei

Un noua presupusa infractiune a fost filmata de o camera stradala intr-o zona din municipiul Pascani. Un...

Aleșii locali roagă cetățenii să nu mai arunce resturile din construcții în pubele. Deșeurile pot fi ridicate de operatorul de salubritate de la domiciliul...

Administratia locala din Pascani face apel, din nou, catre cetateni sa nu mai puna gunoaie rezultate in...

Ajutorul de încălzire se va da printr-o nouă lege. La Pașcani, nu se primesc cereri deocamdată

Ajutorul de incalzire se va da printr-o noua lege la Pascani, la fel ca si in toata...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI