19.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 17, 2021

Biserica de lemn din Soci va fi sfintita. IPS Teofan va oficia slujba religioasa in lacasul de cult al soldatilor – VIDEO

Biserica de lemn din Soci va fi sfintita. IPS Teofan va oficia slujba religioasa in lacasul de cult al soldatilor

Eveniment religios important peste cateva saptamani, in satul Soci, comuna Miroslovesti. Duminica, 19 august 2018, va avea loc sfintirea Bisericii de lemn „Sfintii Imparati Constantin si Elena”. Sluba religioasa va incepe de dimineata si va fi oficiata de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti.

Parintele Romica Siminciuc, cel care a pus suflet si daruire, pentru amenajarea lacasului de cult, dar si a zonei din imprejurimi, invita localnicii sa participe la acest eveniment important imbracati in straie populare si cu un tricolorul in mana.

Parintele Romica Siminciuc

In aceeasi zi, va avea loc si lansarea unei monografii a satului Soci, scrisa de invatatorul Gheorghe Parlea, alaturi de un colectiv redactional.

Reinvierea zonei si a bisericii de lemn a inceput in anul 2013. Preotul paroh a vrut ca negura uitarii sa nu treaca peste locul unde se considera a fi vatra satului Soci si unde peste cinci sute de soldati s-au jertifit pentru tara in cel de-al Doilea Razboi Mondial, in anul 1944.

Doi ani mai tarziu, au inceput lucrarile de constructie a lacasului de cult, in stil maramuresean, dar cu elemente moldovenesti.

Intre timp, zona s-a transformat usor-usor intr-un colt de rai pe pamant, cu poteci de piatra. Parintele a construit si o chilie. Pentru tineri, pentru localnici, pentru musafiri sau pentru turistii care vor veni sa vada biserica soldatilor din Soci.

La intrarea in curtea sfantului lacas se afla crucile tinerilor soldati care s-au jertifit. Sunt multe si albe, dar fara nume. Au fost prea multi cei care si-au dat viata pentru tara.

Totusi, un preot vrednic, Nicolae Sfrijan, cel care a oficiat slujbe de inmormantare pentru ostasi, in timp ce proiectele explodau in preajma bisericii, a facut cateva insemnari cu numele unor soldati ingropati in cimitir. Acum textul a fost transcris pe un soclu pe care se afla o troita veche restaurata.

 

Cu sacrificii, cu daruire si truda, a parintelui Romica Siminciuc, dar si a enoriasilor si a celor care au ajutat la realizarea acestui proiect, uitarea nu va trece peste locul unde tinerii din 1944 s-au jertfit pentru tara. Lacasul de cult al lor, al soldatilor, va fi sfintit si va deveni loc de pelerinaj.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Concurs pentru postul de manager la Spitalul Sfântul Ioan din Târgu Frumos

Consiliul de Administratie al Spitalului de Boli Cronice Sfantul Ioan din orasul Targu Frumos organizeaza concurs pentru...

Furt dintr-un birou, surprins de o cameră stradală. Pagubă de o mie de lei

Un noua presupusa infractiune a fost filmata de o camera stradala intr-o zona din municipiul Pascani. Un...

Aleșii locali roagă cetățenii să nu mai arunce resturile din construcții în pubele. Deșeurile pot fi ridicate de operatorul de salubritate de la domiciliul...

Administratia locala din Pascani face apel, din nou, catre cetateni sa nu mai puna gunoaie rezultate in...

Ajutorul de încălzire se va da printr-o nouă lege. La Pașcani, nu se primesc cereri deocamdată

Ajutorul de incalzire se va da printr-o noua lege la Pascani, la fel ca si in toata...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI