19.2 C
Paşcani
vineri, septembrie 17, 2021

Biserica de lemn din Soci, inchinata soldatilor, a fost sfintita FOTO-VIDEO

Eveniment religios important duminica, 19 august a.c., in localitatea Soci din comuna Miroslovesti. Biserica de lemn ridicata in cinstea soldatilor cazuti pe front a fost sfintita de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti. 

Sute de oameni din sat dar si din zonele apropiate au venit la marele eveniment, iar mare parte dintre ei au fost imbracati in straie traditionale.

Au participat la sfintire si militari, dar si oficialitati locale si judetene care au depus coroane de flori la troita din curtea lacasului de cult. Printre acestia s-au aflat si primarul comunei Miroslovesti, Constantin Cojocaru, edilul municipiului Pascani, Dumitru Pantazi si presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa.

La finalul slujbei inchinata celor peste 500 de soldati romani care au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, parintele paroh, Romica Siminciuc, a primit din partea IPS Teofan, distinctia “Crucea Moldova”.

De asemenea, veteranul de razboi din Soci, Ion Paiu, in varsta de 98 de ani a primit o diploma si insigna.

Video sursa Doxologia

Mentionam ca reinvierea zonei si a bisericii de lemn a inceput in anul 2013. Preotul paroh a vrut ca negura uitarii sa nu treaca peste locul unde se considera a fi vatra satului Soci si unde peste cinci sute de soldati s-au jertifit pentru tara in cel de-al Doilea Razboi Mondial, in anul 1944.

Doi ani mai tarziu, au inceput lucrarile de constructie a lacasului de cult, in stil maramuresean, dar cu elemente moldovenesti.

Intre timp, zona s-a transformat usor-usor intr-un colt de rai pe pamant, cu poteci de piatra. Parintele a construit si o chilie. Pentru tineri, pentru localnici, pentru musafiri sau pentru turistii care vor veni sa vada biserica soldatilor din Soci.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Concurs pentru postul de manager la Spitalul Sfântul Ioan din Târgu Frumos

Consiliul de Administratie al Spitalului de Boli Cronice Sfantul Ioan din orasul Targu Frumos organizeaza concurs pentru...

Furt dintr-un birou, surprins de o cameră stradală. Pagubă de o mie de lei

Un noua presupusa infractiune a fost filmata de o camera stradala intr-o zona din municipiul Pascani. Un...

Aleșii locali roagă cetățenii să nu mai arunce resturile din construcții în pubele. Deșeurile pot fi ridicate de operatorul de salubritate de la domiciliul...

Administratia locala din Pascani face apel, din nou, catre cetateni sa nu mai puna gunoaie rezultate in...

Ajutorul de încălzire se va da printr-o nouă lege. La Pașcani, nu se primesc cereri deocamdată

Ajutorul de incalzire se va da printr-o noua lege la Pascani, la fel ca si in toata...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI