8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021
Array

Bilanțul IPJ Iași pe primele trei luni ale anului 2014

În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, pe primele 3 luni ale anului 2014, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.
În primul trimestru al anului 2014, poliţiştii ieşeni au aplicat 40.399 sancţiuni contravenţionale pentru abateri rutiere, la Legea 61/1991, la Legea 12/1990, etc.
Privitor la infracţiunile contra patrimoniului, se înregistrează o scădere a infracţiunilor de înşelăciune cu 25 de procente. De asemenea, scad cu 20 % furturile din locuinţe, cu 32 % cele din societăţi comerciale, comise prin efracţie. Se înregistrează o scădere cu 57 % a infracţiunilor de furt din auto.

În primele 3 luni ale anului 2014, în urma cercetărilor efectuate de poliţişti în dosare penale, au fost reţinute/arestate 79 de persoane, iar 126 de persoane au fost verificate periodic, întrucât faţă de acestea au fost dispuse măsuri preventive (măsura controlului judiciar – 118, măsura controlului judiciar pe cauţiune – 3, măsura arestului la domiciliu – 5).

În primele 3 luni ale anului 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a constatat o scădere cu 26 procente a infracţiunilor care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială(tulburarea ordinii şi liniştii publice, ultraj contra bunelor moravuri, ş.a.)

În ceea ce priveşte situaţia evenimentelor rutiere pe raza judeţului Iaşi, s-a constatat o diminuare a riscului rutier prin scăderea cu 17% a numărului de victime din accidentele rutiere care au decedat ca urmare a acestora. De asemenea, au scăzut cu 28 % numărul de victime rănite grav în urma evenimentelor rutiere. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordare prioritate pietoni , viteza neadaptată la condiţiile de drum. Poliţiştii au aplicat în primul trimestru 25.698 sancţiuni contravenţionale prevăzute de OUG nr. 195 / 2002. Au fost reţinute în vederea suspendării 1650 permise de conducere şi au fost retrase 426 certificate de înmatriculare.

În ceea ce priveşte situaţia faptelor penale sesizate săv ârşite în şcoli şi în zona adiacentă acestora, se înregistrează o scădere cu 28% .

A crescut numărul de infracţiuni descoperite în flagrant cu ocazia activităţii de prevenire cu 14 % (752 fapte de natură penală constatate în flagrant).

Au fost intensificate activităţile operative, înregistrându-se o creştere de 175% a intervenţiilor rapide la evenimente, au fost organizate 873 (+11%) acţiuni cu efective lărgite şi 7836 (+49%) controale directe.

În primele 3 luni ale anului 2014 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase 28 arme, 1.793 bucăţi de muniţie şi 400 kg deşeuri periculoase.
Poliţiştii de la Arme au eliberat 43 permise de armă, au anulat 89 permise de armă, 113 permise de armă fiind prelungite.

De asemenea, tot în această perioadă au fost identificaţi 243 autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică. Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 1336 cercetări la faţa locului, fiind ridicate 8063 urme şi mijloace materiale de probă.

În primul trimestru al anului 2014 a fost semnalată dispariţia unui număr de 96 persoane, fiind găsite până în prezent 93 persoane.
Totodată, în primele 3 luni ale acestui an, au fost depistate de poliţişti un număr de 20 de persoane urmărite internaţional, care posedau mandate de executare a pedepsei închisorii şi au fost introduse în centre de detenţie.

Privitor la activitatea de relaţii cu publicul, au fost eliberate 20.470 caziere judiciare, dintre care 164 persoanelor juridice. IPJ IASI

DE LA ACELAȘI AUTOR

Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare”

Astăzi a fost depus proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14...

Lemnele de foc s-ar putea ieftini. TVA-ul ar putea fi redus la 5%

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al...

Bilanț îngrijorător după o săptămână de școală. Zeci de elevi și profesori din județ confirmați cu virusul COVID 19

Bilant ingrijorator dupa numai o saptamana de scoala cu prezenta fizica. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Orașul Hârlău, localitățile Pârcovaci și Maxut (parțial) rămân fără apă joi

Lucrări de igienizarea a rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI