1.1 C
Paşcani
luni, ianuarie 17, 2022

Atelier de incondeiat oua, la Centrul Cultural Ruginoasa

Atelier de incondeiat oua, la Centrul Cultural Ruginoasa

In apropierea sarbatorilor pascale, Centrul Cultural Ruginoasa va invita la traditie. Joi, 5 aprilie, de la ora 11.00, va incepe cea de-a doua editie a atelierului de incondeiat oua, dupa metode traditionale. Copiii din comuna vor invata cum sa vopseasca cu coji de ceapa, dar si cum sa deseneze cele mai frumoase modele.

Folclorul nostru conserva mai multe legende crestine care explica de ce se inrosesc ouale de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului. Una dintre ele relateaza ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Domnul, vazand ca ouale s-au inrosit, a spus celor de fata: „De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”. 

Încondeierea sau vopsirea ouălor reprezintă un obicei străvechi in tradiția românească. Ouăle încondeiate sau vopsite sunt o mărturie a datinilor, credințelor si obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultura spirituala specific românească.

In cultura populara, ziua in care se înroșesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscuta si sub denumirea de Joia Mare. Se spune ca ouăle înroșite in aceasta zi, nu se strica tot timpul anului. De asemenea, oamenii cred ca ouăle roșii duse la biserica si sfințite, daca sunt îngropate într-o gospodărie, aceasta este ferita de grindina si piatra.

Sursa Facebook

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Ministrul Dezvoltării, întalnire cu primarii pentru proiectele de investiții

Tolba cu promisiuni privind proiectele de investitii in judetul...

Neînțelegeri privind locurile de parcare în spatele blocului Crizantema din Pașcani

Neintelegeri privind locurile de parcare intre locatari si unii...

Tineri prinși cu mașina furată, într-o benzinărie din Pașcani – VIDEO

Patru tineri ce au furat o masina de teren...

Anul Nou pe vechi, în Pașcani, Târgu Frumos și localitățile din apropiere. Festival de datini la Drăgușeni – FOTO

Este mare sarbatoare in aceasta seara pentru crestinii ortodocsi...