18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

ApaVital, explicatii despre presiunea apei reci, la blocurile din Pascani

Comunicat de presă: Având în vedere solicitarea Primăriei municipiului Pașcani, adresată SC ApaVital SA, privitoare la problemele întâmpinate de unii locatari din zona Vale a municipiului Pașcani în ce privește presiunea apei reci, vă aducem la cunoștință următoarele:
• Din verificările realizate de personalul unității noastre în mai multe zone din zona Vale (străzile 1 Decembrie 1918, Ceferiştilor, Veronica Micle, Mihai Eminescu), s-a constatat că presiunea la care este livrată apa la branşamentele blocurilor este în parametri normali, valorile măsurate la nivel de branşament fiind de minim 2,2 bari.
• Conform calculelor hidraulice, aceşti parametri asigură livrarea apei la înălţimi de până la 22 de metri faţă de nivelul la care s-a realizat măsurarea (nivelul amplasării contorilor de branşament). Pentru un bloc tip P+4, înălţimea la care este amplasat consumatorul cel mai de sus se află cu aproximaţie la 5 (etaje) x 2,8 metri (înălţimea unui etaj) = 14 metri faţă de nivelul solului. Aceasta înseamnă ca presiunea minimă a apei la ultimul etaj este de măcar 0,8 bari, presiune absolut suficientă funcţionării în bune condiţii a aparatelor electrocasnice (centrale termice, maşini de spălat automate etc.) ale locatarilor de la ultimele etaje.
• Din păcate, din punct de vedere tehnic presiunea reţelei de alimentare cu apă nu poate fi crescută peste aceşti parametri, deoarece vechimea şi starea de deteriorare semnificativă a reţelelor publice de distribuţie a apei ar determina apariţia de avarii semnificative ale acestora, cum s-a întâmplat deja cu alte ocazii. Estimăm că după implementarea lucrărilor prevăzute prin proiectul POIM vom putea alimenta consumatorii cu apă la presiune crescută, ceea ce va diminua riscul apariţiei unor asemenea situaţii de disconfort.
• Cel mai frecvent diminuarea presiunii de furnizare a apei către locatarii de la ultimele etaje este determinată de existenţa unor deteriorări ale reţelelor interioare de alimentare cu apă, datorate fie proastei întreţineri a acestora, fie faptului că acestea sunt extrem de vechi, majoritatea depăşindu-şi de mulţi ani durata de viaţă normată. Mai concret, printre cele mai întâlnite cauze ale scăderii presiunii şi debitului se află în primul rând diminuarea ariei de curgere a apei, urmare obturării conductelor de către corpuri străine ori pietrificării parţiale a acestora, îndeosebi la coturi, îmbinări, armături etc.. În acest context, sfătuim clienţii din condominiile din municipiul Paşcani să realizeze verificări amănunţite ale reţelelor interioare (de după contorii de branşament) şi, acolo unde este cazul, să intervină, inclusiv, dacă este necesar, prin înlocuirea acestora.

Biroul de presă ApaVital

Alte articole