1.4 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 4, 2021
Array

Anul Nou pe stil vechi, la Miroslovesti

Unele sate s-au cutremurat aseara de uraturi si colinde, intrucat in special, rusii-lipoveni au sarbatorit Anul Nou pe stil Vechi. In fiecare casa se fac bucate alese, dar din niciuna nu lipseste traditionala “cesnița”, o prajitura din foi cu aluat fraged si multa nuca, in care se ascunde o moneda. Se spune ca cel care va gasi banutul, va fi fericit si ii va merge bine tot anul. Cu toate ca in comuna Miroslovesti, nu locuiesc persoane pe stil vechi, de ani buni exista o traditie prin care o ceata de mascati merg prin centrul comunei si fac cate o urare pe la cei cunoscuti. Aproape de miezul noptii, ieri, 13 ianuarie 2013, in ajun de Sfantul Vasile pe vechi, circa 30 de persoane au pregatit o surpriza de proportii edilului comunei. Unii dintre ei, deghizati in angajatii primariei Miroslovesti, unii in straie populare si insotiti de o formatie de muzica populara, au poposit si la casa primarului pentru a-i face o urare de zile mari.

Dupa ce fiecare si-a facut rolul bine invatat cu cateva zile inainte, s-au incalzit prin dansuri populare si hore, cum numai la Miroslovesti gasesti.
Asa cum se cuvine, dupa cateva artificii aprinse, uratorii au fost invitati in casa si serviti cu bucate traditionale, vin fiert si ceaiuri, pentru a avea puterea de a ura in continuare pe la case de gospodari. Astazi, 14 ianuarie 2013, crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare, care marcheaza si inceputul anului nou pe stil vechi.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI