5.2 C
Paşcani
luni, ianuarie 17, 2022

Amenzi de până la 15.000 de lei chiar și pentru o banală legătură de pătrunjel. Ce trebuie să știe comercianții din piețe

15.000 de lei – atât este nivelul maxim al amenzii pe care o pot primi cei care vând în piețe produse fără etichete. De la cartofii vânduți cu sacul de 20 de kilograme până la o banală legătură de pătrunjel, pe toate mărfurile trebuie precizate proveniența, data recoltării și calitatea. 

În piaţa agroalimentară din Baia Mare, din zece tarabe doar două afișează informații despre produse, dar și acelea incomplete. Unii comercianți nu au nici măcar etichete cu prețul.

Reporter: Au eticheta produsele?

Comerciant: “Noi suntem producătorii, noi producem, sunt foarte gustoase. Adică să punem pe fiecare? O să punem. Nu ne-a spus nimeni că trebuie. Dacă trebuie, punem. Controale să vină, să ne controleze pe noi, producătorii și cine cumpără din alte părți, din Turcia și vinde ca și căpșuni românești, numai pe ei să-i controleze, nu numai pe noi”.

Conform legii, fiecare produs care se vinde în piață ar trebui să aibă o etichetă cu denumirea produsului, locul de origine, dar și prețul acestuia.

Comercianții de fructe și legume riscă amenzi de până la 15.000 de lei dacă nu respectă legislația privind etichetarea produselor. Inspectorii Direcției Agricole vor face controale în piețele din România până în data de 2 iulie.

Virgil Țânțaș, directorul Directiei pentru Agricultură Maramureș: “Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă, să spunem că a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar”.

Fructele şi legumele de sezon ar trebui să aibă o etichetă pe care să scrie inclusiv data și ora recoltării.

Sursa Digi 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Modelele de pantaloni care nu trebuie să lipsească din garderoba unui bărbat (P)

  Pantalonii sunt piese vestimentare elementare. Prin urmare, este necesar...

Cum sa transformi rezolutiile de An Nou in realitate: 3 trucuri utile

  Poate parea ca rezolutiile de Anul Nou au devenit...

Xenoboții, leac sau armă?

Xenoboţii pot vindeca boli, dar pot fi şi arme...

Studiu. Efect neașteptat al pandemiei: oamenii par mai atrăgători când poartă mască de protecție

Oamenii de știință din Marea Britanie par să fi...

Se întoarce iarna. Cod galben de vânt și ninsori la Iași și în alte județe

Mai multe avertizări meteo valabile și pentru județul Iași...