1.1 C
Paşcani
luni, ianuarie 17, 2022

Afacerist din Pascani condamnat cu suspendare după ce, băut, a omorât un om pe trecerea de pietoni

Un afacerist din Iaşi a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi, pentru ucidere din culpă. Neculai Enea, din Paşcani, de 65 de ani, a primit o pe­deapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia a rămas definitivă acum două zile după ce Enea şi-a retras apelul. Prima soluţie a fost pronunţată de Judecătoria Paşcani, fără ca părţile civile sau Parchetul să o conteste.

Neculai Enea a fost judecat pentru o faptă comisă în 2014. Astfel, pe 4 septembrie, în timp ce conducea un Volkswagen Bora, proprietatea firmei lui Enea, bărbatul a comis un accident rutier mortal. La o trecere de pietoni, afaceristul nu l-a observat pe Socrate Hamza, un cadru didactic pensionat în vârstă de 69 de ani şi l-a izbit violent cu maşina. „Inculpatul a acţionat sistemul de frânare, însă deoarece spa­ţiul disponibil nu a fost suficient, a acroşat pietonul respectiv, acesta fiind proiectat pe capota motor, cu capul în parbriz după care, datorită procesului de frânare, victima a fost proiectată pe carosabil“, se arăta în recizitoriu.

Pensionarul a fost dus la spital după accident însă medicii nu au mai putut să îi salveze viaţă. La faţa locului, Enea a fost testat de poliţişti rezultatul fiind de 0,19 mg/l alcool pur în aerul expirat. La spital, bărbatului i s-au prelevat două probe de sânge, iar valorile au fost de 0,45 g/l la orele 21:30 şi respectiv 0,35 g/l la orele 22:30 alcool pur în sânge. „Pe buletinul de examinare clinică întocmit de către medicul de gardă apare menţionat că inculpatul Enea Neculai a consumat, conform susţinerilor acestuia, 500 ml bere, în intervalul orar 19:00-20:00, fără a mânca. De asemenea, se precizează că acesta prezintă manifestări neurologice uşor modificate, manifestări psihice, uşor confuze, vorbirea dezarticulată pe fondul prezenţei halenei alcoolice“, se mai arăta în actul de acuzare.

La rândul ei, victima băuse înainte de a fi lovită însă procurorii au precizat că acest lucru nu ar fi influnţat evenimentul rutier, deoarece pensionarul traversa regulamentar. „S-a avut în vedere poziţia inculpatului care a recunoscut prin declaraţiile sale implicarea sa în accidentul rutier şi consumul anterior de alcool însă a susţinut că impactul între autoturism şi victimă nu s-a produs în condiţiile descrise de expertiza criminalistică, ci lovitura «fatal» s-a datorat inerţiei, aspecte care nu s-au confirmat, fiind infirmate de concluziile suplimentului raportului de expertiză criminalistică“, se menţionează în motivarea primei instanţe, referitor la declaraţia lui Enea. Judecătorii au menţionat în sentinţă că Enea va trebui să presteze muncă în folosul comunităţii la Biblioteca Municipală din Paşcani sau la Clubul Sportiv Municipal Paşcani.

Mentionam ca nu este vorba despre fostul consilier local PNL, Neculai Enea.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cheesecake cu ciocolată: reţetă fără coacere

Potrivit antropologilor, primele prăjituri cu cremă de brânză proveneau...

Horoscop săptămânal 17-23 ianuarie 2022: Scorpionii au nevoie de un ritm de viață mai calm

Horoscopul săptămânal pentru 17-23 ianuarie 2022 îți spune dacă vei...

Minivacanţă de trei zile pentru angajații români, în această lună

Românii vor avea parte de o nouă minivacanţă de...