Slider

Scandal între consilierii păşcăneni cu privire la repartizarea gratuită a unor loturi de teren, familiilor de tineri căsătoriţi, pentru construirea unei case. Discuţiile au avut loc în şedinţă ordinară care de pe 31 mai, fiind supuse dezbaterii două proiecte de hotărâre. Nici unul nu a fost aprobat deoarece consilierii liberali s-au abţinut de la vot.
Pentru început executivul a propus retragerea dreptului de folosinţă gratuită a unor terenuri repartizate în 2011 şi 2013, pentru cinci beneficiari. Contractile au fost încheiate sub sancţiunea anularii lor dacă în termen de un an de zile beneficiarii nu obţin autorizaţie şi nu incep să construiasca. Motivul prezentat de un inspector de la Compartimentul Patrimoniu şi Contracte este că trei dintre ei au obţinut autorizaţie de construcţie, dar documentele au expirat fără să fie începută construcţia casei, o persoană a început să construiască fără să aibă autorizaţie de la Urbanism iar altă nu a făcut nici un demers în acest sens.
Deşi au fost făcute verificări la faţa locului iar condiţiile de anulare ale contractelor sunt îndeplinite consilierii PNL au susţinut că Primăria ar fi trebuit să afle mai întâi motivele pentru care tinerii nu au folosit terenurile primite, mai ales lipsa utilităţilor. Mai mult, unii dintre ei au sugerat executivului că ar fi trebuit să negocieze cu cei care, fie au construit fără autorizaţie, fie nu au respectat condiţiile, aşa încât să rămână în continuare cu terenurile.
Un alt consilier a spus că şi de acesta dată ar fi trebuit înfiinţată o comisie care să verifice şi să decidă anularea contractelor deşi exact acelaşi lucru l-au făcut functionarii de la Patrimoniu şi Urbanism.

Consilierii liberali nu au aprobat nici proiectul de atribuire a 10 noi loturi de teren, pe strada Morilor şi Pietriş, deşi solicitanţii îndeplineau toate condiţiile legale. Mai întâi au anunţat că nu vor vota dacă nu vor face parte din comisia de atribuire, deşi acesta obligaţie a revenit tuturor consilierilor, conform proiectului de hotărâre. În replică viceprimarul municipiului a explicat că datoria alesilor locali este să verifice dosarele avizate şi să hotărască atribuirea loturilor de teren. Mai mult, prin blocarea proiectului de hotărâre 10 familii de tineri nu îşi vor construi case în acest an.

Apoi au cerut să verifice dosarele solicitanţilor, inclusiv ale celor care nu au intrat pe lista de repartizare deoarece nu au depus toate actele la dosar. Consilierii din opozitie au motivat că nu au încredere în munca functionarilor şi că au au reclamaţii de la tinerii care au solicitat terenuri.

Reprezentantii executivului au aratat  că au trimis notificări tuturor solicitanţilor şi că doar 10 dintre ei au depus şi actualizat toate actele şi că există dovezi în acest. Mai mult Primăria deţine şi alte locuri de teren care urmează să fie repartizate spre folosinţă gratuită celor care îndeplinesc condiţiile legale. Pentru verificarea dosarelor şedinţa s-a intrerupt pentru câteva zeci de minute.

După reînceperea şedinţei opoziţia a mai găsit un motiv deşi a văzut dosarele. Ei au anunţat că au nevoie de mai mult timp pentru verificare şi au subliniat, din nou, că dacă din comisia de identificare şi inventariere a terenurilor, numită de primar, ar face parte şi un consilier liberal, situaţia ar fi rezolvată.
Menţionăm că loturile de teren atribuite cu titlu gratuit familiilor de tineri căsătoriţi sunt de câte 300 mp din domeniul public destinate construcţiilor de case. Contractele de folosinţă sunt încheiate pe perioada existenţei locuinţei, cu posibiltatea cumpărării terenului. Condiţia este că în termen de un an de zile de la predarea terenului beneficiarii să obţină autorizaţie de constructie şi măcar să înceapă lucrările.

Pr. HCL Retragere Folosinta Lot Teren by orizontul pascani on Scribd

Pr. HCL Atribuire Lot Teren Tineri(1) by orizontul pascani on Scribd

Slider
loading...